Какво представлява пръстенът от настройки за синтезатора в NVDA

Екранният четец NVDA разполага с възможност за промяна на основните параметри на текущия глас, без да е необходимо да отваряте опциите на програмата. Това се прави чрез така наречения „пръстен от настройки за синтезатора“. Той може да променя следните параметри:

  • Глас
  • Скорост
  • Височина на гласа
  • Сила на звука на NVDA

Как да го използвате?

Докато работите с екранния четец, независимо къде се намирате, можете да си служите със следните клавишни комбинации:

  • NVDA+Control+Стрелки наляво и надясно – Маркиране на настройката, която искате да промените. Например, ако желаете да регулирате скоростта на текущия глас, предвижете се до този параметър. Ще ви бъде съобщена и неговата стойност.
  • NVDA+Control+Стрелки нагоре и надолу – Промяна на избраната настройка. Например, ако сте маркирали параметъра „Сила на звука“, така можете да го регулирате.

Описаните команди са валидни за настолната клавиатурна подредба. Ако използвате тази, подходяща за лаптоп, към споменатите комбинации добавете и клавиша Shift, например NVDA+Shift+Control+Стрелка надясно. Променените по този начин настройки на гласа се запазват и след рестартиране на екранния четец.

Избор на параметри за пръстена от настройки за синтезатора

Ако искате да зададете кои от тях да са налични, можете да изтеглите добавката Synth ring settings selector от този адрес. След като я отворите и инсталирате, в екрана „Опции“ на NVDA ще се появи нов раздел с името на добавката. От там чрез наличните отметки можете да изберете кои параметри да присъстват в пръстена от настройки за синтезатора.

Очаквайте още интересни материали тук, както и на страницата ни във Facebook.

Сподели