По-рано днес NV Access обяви излизането на NVDA версия 2020.2.

Акцентите в това издание включват поддръжка на нов брайлов дисплей от Nattiq, подобрена съвместимост с графичния интерфейс на ESET antivirus и Windows Terminal, по-висока производителност при работа с 1Password и синтезатора Windows OneCore. Направени са и много други важни подобрения и корекции на грешки. Общо 8 нови възможности, 5 промени и 16 отстранени грешки.

Традиция в NV Access е да се набляга на стабилността, вместо на броя на новите възможности, така че можете да бъдете сигурни, че обновяването до новата версия е напълно безопасно.

Можете да се сдобиете с нея както чрез механизма за автоматични обновления, така и като изтеглите екранния четец от официалната страница за изтегляне на NVDA.

Изтегляйте NVDA, както и всяка друга програма, само от официалния източник – само по този начин можете да сте уверени, че изтегляте точно това, което е издадено от разработчиците и към него няма прикрепен зловреден код, например.

На тази страница ще бъдете посрещнати от менюто на сайта, след него заглавие от второ ниво с името на секцията „Download“, името на последната стабилна версия – „NVDA 2020.2“, след което имате няколко възможности:

 • Да направите еднократно дарение на избрана от вас сума
 • Да се абонирате за ежемесечни дарения чрез системата на PayPal
 • Да пропуснете дарението този път и да се насочите към директно изтегляне на NVDA

Методите за дарение са кредитна или дебитна карта (чрез PayPal, като не се изисква PayPal акаунт), чрез PayPal акаунт, или превод по SWIFT, като детайлите може да намерите на посочената страница. Даренията се осъществяват в австралийски долари по обменния курс на PayPal за съответния ден, който се базира на курса на международните банки.

NV Access е благотворителна фондация регистрирана по австралийските закони, така че всяко дарение, което направите, отива изцяло (без да се отчисляват данъци) за подкрепа на организацията и нейните проекти в подкрепа на хората с нарушено зрение по целия свят.

Ако в момента не желаете или нямате възможност да направите дарение, изберете радио бутона „Skip donation this time“.

След като сте избрали желаното от вас действие, натиснете бутона „Download“. Помощникът за изтегляне на вашия уеб браузър би трябвало да се появи до няколко секунди и да ви попита какво бихте искали да направите с този файл.

Следва списъкът с всички промени в новата версия:

Нови възможности

 • Поддръжка за нов брайлов дисплей:
  • Nattiq nBraille
 • Добавен е скрипт за отваряне на конфигурационната директория на NVDA (не е наличен жест по подразбиране).
 • Подобрена съвместимост с графичния интерфейс на ESET Antivirus.
 • Добавена е поддръжка за Windows Terminal.
 • Добавена е команда за докладване на активния конфигурационен профил (не е наличен жест по подразбиране).
 • Добавена е команда за включване и изключване на съобщаването на долни и горни индекси (не е наличен жест по подразбиране).
 • Уеб приложенията (например Gmail) вече не докладват остаряла информация при бързо преместване на фокуса.
  • Необходимо е тази експериментална поправка да бъде активирана ръчно чрез опцията „Опитвай се да анулираш речта за събития, свързани с елементи, които вече не са на фокус“ в екрана с разширени настройки.
 • В речника със символи по подразбиране са добавени множество знаци.

Промени

 • Брайловият преводач liblouis е обновен от версия 3.12 до версия 3.14.0.
 • Докладването на горни и долни индекси сега се контролира отделно от съобщаването на атрибутите на шрифта.
 • Поради промени във VS Code, NVDA вече не деактивира по подразбиране режима на разглеждане в Code.
 • NVDA вече не съобщава „Горен край“ и „долен край“, когато курсорът за преглед бива придвижван директно към първия или последния ред на текущия навигационен обект чрез скриптовете за преместване най-горе и най-долу.
 • NVDA вече не съобщава „ляв край“ и „десен край“, когато курсорът за преглед бива придвижван върху първия или последния знак от реда на текущия навигационен обект чрез скриптовете за преместване в началото и в края на реда.

Отстранени грешки

 • NVDA вече се стартира правилно, когато файлът за протоколиране не може да бъде създаден.
 • В последните версии на Microsoft Word 365 NVDA вече няма да съобщава „изтриване на предишната дума“, когато се натисне Control+Backspace при редактиране на документ.
 • В Winamp NVDA отново ще докладва включването и изключването на режимите за разбъркване и повторение.
 • NVDA вече не е толкова муден при придвижване в списъка с елементи в 1Password.
 • Речевият синтезатор Windows OneCore вече не се забавя между отделните съобщения.
 • NVDA не замръзва при отваряне на контекстното меню на 1Password в областта за уведомяване.
 • В Office 2013 и по-стари:
  • Лентите се докладват, когато фокусът бива преместен за пръв път върху тях.
  • Елементите от контекстното меню отново се съобщават правилно.
  • Разделите в лентите се обявяват последователно при навигация с Control и стрелките.
 • В режим на разглеждане в Mozilla Firefox и Google Chrome текстът вече не се появява неправилно на отделен ред, когато в уеб съдържанието е използван CSS display: inline-flex.
 • В режим на разглеждане с изключено „Автоматично преместване на системния фокус към фокусируемите елементи“, вече е възможно да бъдат активирани контроли, които не са фокусируеми.
 • В режим на разглеждане с изключено „Автоматично преместване на системния фокус към фокусируемите елементи“, вече е възможно да бъдат активирани контроли, достигнати чрез натискане на клавиша TAB.
 • В режим на разглеждане с изключено „Автоматично преместване на системния фокус към фокусируемите елементи“, активирането на определени контроли вече не задейства грешен елемент.
 • Звуците за грешка на NVDA вече не се възпроизвеждат при фокусиране върху текстови контроли в DevExpress.
 • Подсказките на иконите в системната област не се докладват при навигация чрез клавиатурата, когато текстът им е еднакъв с имената на иконите. Така се избягва двойно съобщаване.
 • В режим на разглеждане с изключено „Автоматично преместване на системния фокус към фокусируемите елементи“, при преминаване в режим на фокус с NVDA+интервал, вече се взема под внимание елементът под каретката.
 • Можете отново да проверявате за обновления на NVDA при определени системи, например чисти инсталации на Windows.
 • Фокусът в Java приложение не се премества, когато селекцията в нефокусирана дървовидна структура, таблица или списък е променена.

Промени за разработчици

Повече от 30000 потребители от над 170 страни използват NVDA всеки ден. Това е статистика на базата на проверките за обновления, правени от NVDA веднъж на 24 часа, в случай, че въпросната опция е включена и компютърът е свързан към интернет.

В България за последните 7 дни средния брой потребители е 101, минималния – 47, а максималния – 122.

Средно около 100000 потребители изтеглят всяка нова версия на свободния екранен четец. Повече от половината от изтеглянията се осъществяват през системата за автоматични обновления, което означава, че NVDA със сигурност е инсталиран на най-малко 50000 компютъра. В тези статистики не влизат повечето потребители от някои азиатски страни, които имат собствени версии на екранния четец, както и потребителите от региони без достъп до интернет, където NVDA се разпространява предимно на дискове и други преносими носители.

Ако все още не сте изпробвали NVDA, Може би е дошъл моментът да го направите. NVDA е малък, бърз, идва с вградена поддръжка за гласов изход на български (синтезаторът ESpeak NG), може да работи с български гласове като „Гергана“, „Ирина“, „Дария“ и „Иван“, може да работи от USB или друг преносим носител, безплатен е, разпространява се свободно, а изходният му код е достъпен за всеки, който го иска, което гарантира, че NVDA ще съществува и ще се развива дотогава, докогато има потребители, които се нуждаят от него.

Освен това, ако вградените функции не са ви достатъчни, има много добавки, с които по свой вкус може да разширите функционалността или поддръжката му за някое любимо ваше приложение.

NVDA поддържа всички версии на Windows от 7 до 10 включително, като също така осигурява най-добрата поддръжка за браузъра Mozilla Firefox, предоставяйки най-добрия достъп на хора с нарушено зрение до уеб съдържание въобще.

Забравете за проблемите при работа с други екранни четци – наслаждавайте се на удобството, стабилността и предвидимостта на работата с NVDA. Неслучайно все повече разработчици използват NVDA, за да тестват достъпността на техните приложения – NVDA предоставя най-добрата поддръжка на съвременните стандарти за достъпност в Windows среда.

Интерфейсът и документацията на NVDA са преведени на български език. Документацията му е подробна и изчерпателна, така че ви препоръчвам да я прочетете поне веднъж, независимо дали сте начинаещ или напреднал потребител – тя ще ви помогне да получите много знания както за работата с NVDA, така и за работата само с клавиатура в Windows среда.

Благодарности на Michael Curran, James Teh и на всички сътрудници на NVDA – над 170 програмисти и преводачи, дали своя принос за NVDA и добавките за него През годините, както и на над 800-те човека, тестващи най-новите разработки всеки ден, а също и на хилядите пишещи и говорещи за NVDA, които по този начин помагат на останалите в достъпа им до необятния свят на компютрите.

Благодарности и на Организациите, а също и на хилядите хора, продължаващи и през 2020 г. да подкрепят с парични дарения каузата на NV Access за равен достъп на хората с нарушено зрение до съвременните технологии.

Пожелавам ви приятна и ползотворна работа с NVDA!

Очаквайте още интересни материали тук, както и на страницата ни във Facebook. Можете да разгледате и продуктите в нашия електронен магазин.