петък 24 март 2023

БГАСИСТ ООД

Информационен сайт на фирма БГАСИСТ ООД

По-рано днес NV Access обяви излизането на NVDA версия 2022.3.

Значителна част от кода в това издание е допринесен от общността от разработчици на NVDA. Това включва забавените описания на знаци и подобрена поддръжка за конзолата на Windows. Това издание също така включва няколко корекции на грешки. По-специално, актуалните версии на Adobe Acrobat/Reader вече няма да се сриват при четене на PDF документ. Речевият синтезатор eSpeak е обновен и вече включва 3 нови езика: беларуски, люксембургски и Тотонтепек Микс. Общо 3 нови възможности, 4 промени и 7 отстранени грешки.

Традиция в NV Access е да се набляга на стабилността, вместо на броя на новите възможности, така че можете да бъдете сигурни, че обновяването до новата версия е напълно безопасно.

Можете да се сдобиете с нея както чрез механизма за автоматични обновления, така и като изтеглите екранния четец от официалната страница за изтегляне на NVDA.

Изтегляйте NVDA, както и всяка друга програма, само от официалния източник – само по този начин можете да сте уверени, че изтегляте точно това, което е издадено от разработчиците и към него няма прикрепен зловреден код, например.

На тази страница ще бъдете посрещнати от менюто на сайта, след него заглавие от второ ниво с името на секцията „Download“, името на последната стабилна версия – „NVDA 2022.3“, след което имате няколко възможности:

 • Да направите еднократно дарение на избрана от вас сума
 • Да се абонирате за ежемесечни дарения чрез системата на PayPal
 • Да пропуснете дарението този път и да се насочите към директно изтегляне на NVDA

Методите за дарение са чрез кредитна или дебитна карта или чрез PayPal акаунт. Даренията се осъществяват в австралийски долари по обменния курс на PayPal за съответния ден, който се базира на курса на международните банки.

NV Access е благотворителна фондация регистрирана по австралийските закони, така че всяко дарение, което направите, отива изцяло (без да се отчисляват данъци) за подкрепа на организацията и нейните проекти в подкрепа на хората с нарушено зрение по целия свят.

Ако в момента не желаете или нямате възможност да направите дарение, изберете радио бутона „Skip donation this time“.

След като сте избрали желаното от вас действие, натиснете бутона „Download“. Помощникът за изтегляне на вашия уеб браузър би трябвало да се появи до няколко секунди и да ви попита какво бихте искали да направите с този файл.

Моля, обърнете внимание, че след обновяване на който и да е софтуер е добре да рестартирате компютъра. Рестартирайте, като отидете в диалоговия прозорец или менюто за изключване, изберете „Рестартиране“ и натиснете ENTER. Обновяването на даден софтуер може да промени използвани в момента файлове. Това може да доведе до нестабилност и странно поведение, което се разрешава чрез рестартиране. Това е първото нещо, което трябва да опитате, ако забележите нещо странно след обновяването.

Какво е новото

Следва списъкът с всички промени в новата версия:

Нови възможности

 • В контейнера на конзолата на Windows, използван от командния ред, PowerShell и подсистемата на Windows за Linux под Windows 11 версия 22H2 (Sun Valley 2) и по-нови версии:
  • Значително подобрени производителност и стабилност.
  • При натискане на Control+F за търсене на текст, позицията на курсора за преглед се актуализира, за да следва намерения низ.
  • Докладването на въведен текст, който не се показва на екрана (например пароли), по подразбиране е изключено. Може да се включи отново в панела с разширените настройки на NVDA.
  • Текст, който е превъртян извън екрана, може да бъде прегледан без нуждата от превъртане на прозореца на конзолата.
  • Налична е по-подробна информация за форматирането на текста. (microsoft/terminal PR 10336)
 • Добавена е нова опция в раздела за речта за произнасяне със забавяне на описания на символи.
 • Добавена е нова опция в раздела за брайл за указване дали превъртането на дисплея напред/назад трябва да прекъсва речта.
Промени

 • eSpeak NG е обновен до версия 1.52-dev компилация „9de65fcb“.
  • Добавени езици:
   • Беларуски
   • Люксембургски
   • Тотонтепек Микс
 • При използване на UI Automation за достъп до контролите на електронни таблици на Microsoft Excel NVDA вече може да докладва, когато дадена клетка е обединена.
 • Вместо да се докладва „има подробности“, се включва целта на подробностите, където това е възможно (например „има коментар“).
 • Инсталационният размер на NVDA вече се показва в секцията „Приложения и функции“ на Windows.
Отстранени грешки

 • Adobe Acrobat/Reader с 64-битова архитектура вече няма да се срива при четене на PDF документ.
  • Имайте предвид, че за да се избегне сриването, се изисква и най-актуалната версия на Adobe Acrobat/Reader.
 • Мерните единици за размера на шрифта вече могат да се преведат в NVDA.
 • Игнориране на събития на Java Access Bridge, при които не може да бъде намерен манипулатор на прозорец за Java приложения. Това ще подобри производителността в някои Java приложения, включително IntelliJ IDEA.
 • Докладването на избрани клетки в LibreOffice Calc е по-ефективно и вече не води до забиване на Calc, когато са избрани много клетки.
 • Когато се изпълнява под друг потребител, Microsoft Edge вече не е недостъпен.
 • Когато умножаването на скоростта е изключено, скоростта на eSpeak вече не пада между скоростите 99% и 100%.
 • Отстранена е грешка, която позволява отварянето на два прозореца „Жестове на въвеждане“.
Промени за разработчици

Този раздел от файла с промените е за напреднали потребители (най-вече – разработчици) и затова няма да го публикувам тук. Справка относно промените за разработчици можете да направите в документа със заглавие „Какво ново в NVDA“, който можете да извикате от менюто на NVDA ➡️ Помощ ➡️ Какво ново. Същият файл (с име „changes.html“) можете да намерите и в инсталационната директория на NVDA, в подпапка „documentation“, като българският вариант се намира в подпапка „bg“, а английският – в подпапка „en“.

Допълнителна информация

Повече от 30000 потребители от над 170 страни използват NVDA всеки ден. Това е статистика на базата на проверките за обновления, правени от NVDA веднъж на 24 часа, в случай, че въпросната опция е включена и компютърът е свързан към интернет.

В България за последните 7 дни средния брой потребители е 114, минималния – 97, а максималния – 133.

Средно около 100000 потребители изтеглят всяка нова версия на свободния екранен четец. Повече от половината от изтеглянията се осъществяват през системата за автоматични обновления, което означава, че NVDA със сигурност е инсталиран на най-малко 50000 компютъра. В тези статистики не влизат повечето потребители от някои азиатски страни, които имат собствени версии на екранния четец, както и потребителите от региони без достъп до интернет, където NVDA се разпространява предимно на дискове и други преносими носители.

Ако все още не сте изпробвали NVDA, Може би е дошъл моментът да го направите. NVDA е малък и бърз. Идва с вградена поддръжка за гласов изход на български (синтезаторът eSpeak NG). Може да работи с български гласове като „Гергана“, „Ирина“, „Дария“, „Иван“, „Александър“ и „Христина“. Може да работи от USB или друг преносим носител. Безплатен е, разпространява се свободно, а изходният му код е достъпен за всеки, който го иска, което гарантира, че NVDA ще съществува и ще се развива дотогава, докогато има потребители, които се нуждаят от него.

Освен това, ако вградените функции не са ви достатъчни, има много добавки, с които по свой вкус може да разширите функционалността или поддръжката му за някое любимо ваше приложение.

NVDA поддържа всички версии на Windows от 7 до 11 включително, като също така осигурява най-добрата поддръжка за браузърите Mozilla Firefox, Google Chrome и Microsoft Edge, предоставяйки най-добрия достъп на хора с нарушено зрение до уеб съдържание въобще.

Забравете за проблемите при работа с други екранни четци – наслаждавайте се на удобството, стабилността и предвидимостта на работата с NVDA. Неслучайно все повече разработчици използват NVDA, за да тестват достъпността на техните приложения и уеб сайтове – NVDA предоставя най-добрата поддръжка на съвременните стандарти за достъпност в Windows среда.

Интерфейсът и документацията на NVDA са преведени на български език. Документацията му е подробна и изчерпателна, така че ви препоръчвам да я прочетете поне веднъж, независимо дали сте начинаещ или напреднал потребител – тя ще ви помогне да получите много знания както за работата с NVDA, така и за работата само с клавиатура в средата на Windows.

Благодарности на Michael Curran, James Teh и на всички сътрудници на NVDA – над 170 програмисти и преводачи, дали своя принос за NVDA и добавките за него През годините, както и на над 800-те човека, тестващи най-новите разработки всеки ден, а също и на хилядите пишещи и говорещи за NVDA, които по този начин помагат на останалите в достъпа им до необятния свят на компютрите.

Благодарности и на Организациите, а също и на хилядите хора, продължаващи и през 2022 г. да подкрепят с парични дарения каузата на NV Access за равен достъп на хората с нарушено зрение до съвременните технологии.

Ако имате някакви въпроси или проблеми, не се притеснявайте да питате в пощенския списък „Без мишка“ и разните групи във Facebook за хора със зрителни увреждания и аз и другите участници там ще се постараем да ви помогнем с каквото можем. Пожелавам ви приятна и ползотворна работа с NVDA!

Очаквайте още интересни материали тук, както и на страницата ни във Facebook. Можете да разгледате и продуктите в нашия електронен магазин.

Сподели