Вчера NV Access обяви излизането на NVDA версия 2021.2.

Тази версия представя предварителна поддръжка за Windows 11. Макар че Windows 11 тепърва ще бъде пуснат, това издание е тествано на предварителни версии на Windows 11. Това включва важна поправка за екранната завеса (вижте важните бележки). Инструментът за поправка на COM регистрации вече може да разрешава повече проблеми при работа с NVDA. Обновени са речевият синтезатор eSpeak и брайловият преводач LibLouis. Включени са и различни поправки на грешки и подобрения. По-конкретно – за поддръжката на брайл и терминалите на Windows, калкулатора, панела с емоджи и хронологията на клипборда. Общо 3 нови възможности, 4 промени и 13 отстранени грешки.

Важни бележки: Поради промяна в ППИ за екранно увеличение на Windows, екранната завеса трябваше да бъде актуализирана, за да поддържа най-новите версии на Windows. Използвайте NVDA 2021.2, за да задействате екранната завеса под Windows 10 21H2 (10.0.19044) или по-нови. Това включва тестовите версии на Windows 10 и Windows 11. От съображения за сигурност, когато използвате нова версия на Windows, получете визуално потвърждение, че завесата на екрана прави екрана изцяло черен.

Традиция в NV Access е да се набляга на стабилността, вместо на броя на новите възможности, така че можете да бъдете сигурни, че обновяването до новата версия е напълно безопасно.

Можете да се сдобиете с нея както чрез механизма за автоматични обновления, така и като изтеглите екранния четец от официалната страница за изтегляне на NVDA.

Изтегляйте NVDA, както и всяка друга програма, само от официалния източник – само по този начин можете да сте уверени, че изтегляте точно това, което е издадено от разработчиците и към него няма прикрепен зловреден код, например.

На тази страница ще бъдете посрещнати от менюто на сайта, след него заглавие от второ ниво с името на секцията „Download“, името на последната стабилна версия – „NVDA 2021.2“, след което имате няколко възможности:

 • Да направите еднократно дарение на избрана от вас сума
 • Да се абонирате за ежемесечни дарения чрез системата на PayPal
 • Да пропуснете дарението този път и да се насочите към директно изтегляне на NVDA

Методите за дарение са чрез кредитна или дебитна карта или чрез PayPal акаунт. Даренията се осъществяват в австралийски долари по обменния курс на PayPal за съответния ден, който се базира на курса на международните банки.

NV Access е благотворителна фондация регистрирана по австралийските закони, така че всяко дарение, което направите, отива изцяло (без да се отчисляват данъци) за подкрепа на организацията и нейните проекти в подкрепа на хората с нарушено зрение по целия свят.

Ако в момента не желаете или нямате възможност да направите дарение, изберете радио бутона „Skip donation this time“.

След като сте избрали желаното от вас действие, натиснете бутона „Download“. Помощникът за изтегляне на вашия уеб браузър би трябвало да се появи до няколко секунди и да ви попита какво бихте искали да направите с този файл.

Моля, обърнете внимание, че след обновяване на който и да е софтуер е добре да рестартирате компютъра. Рестартирайте, като отидете в диалоговия прозорец или менюто за изключване, изберете „Рестартиране“ и натиснете ENTER. Обновяването на даден софтуер може да промени използвани в момента файлове. Това може да доведе до нестабилност и странно поведение, което се разрешава чрез рестартиране. Това е първото нещо, което трябва да опитате, ако забележите нещо странно след обновяването.

Следва списъкът с всички промени в новата версия:

Нови възможности

 • Експериментална поддръжка за ARIA анотации:
  • Добавена е команда за прочитане на обобщение на подробности за обект с aria-details.
  • Добавена е опция в разширените настройки за докладване в режим на разглеждане, ако обект има подробности.
 • В Windows 10 версия 1909 и по-нови (включително Windows 11), NVDA ще докладва броя на предложенията при извършване на търсения във файловия мениджър на Windows.
 • В Microsoft Word NVDA вече докладва резултата от задействането на клавишните команди за отстъп и висящ отстъп.

Промени

 • eSpeak-NG е обновен до версия 1.51-dev компилация „ab11439b18238b7a08b965d1d5a6ef31cbb05cbb“.
 • Ако опцията „статии“ е включена в потребителските предпочитания за форматиране на документите, NVDA ще докладва „статия“ след съдържанието.
 • Брайловият преводач Liblouis е обновен до версия 3.18.0.
  • Нови брайлови таблици: Български ниво 1, Бирмански ниво 1, Бирмански ниво 2, Казахски ниво 1, Кхмерски ниво 1, Севернокюрдски ниво 0, Сепеди ниво 1, Сепеди ниво 2, Сесото ниво 1, Сесото ниво 2, Сетсвана ниво 1, Сетсвана ниво 2, Татарски ниво 1, Виетнамски ниво 0, Виетнамски ниво 2, Южновиетнамски ниво 1, Кхоса ниво 1, Кхоса ниво 2, Якутски ниво 1, Зулу ниво 1, Зулу ниво 2
 • OCR на Windows 10 е преименувано на OCR на Windows.

Отстранени грешки

 • В калкулатора на Windows 10 NVDA ще извежда изчисляваните изрази на брайлов дисплей.
 • В терминалните програми на Windows 10 версия 1607 и по-нови, когато вмъквате или изтривате знаци в средата на ред, знаците вдясно от каретката вече не се изговарят.
  • Diff Match Patch сега е избран по подразбиране.
 • Въвеждането на брайл работи правилно със следните таблици за краткопис : Арабски ниво 2, Испански ниво 2, Урду ниво 2, Китайски (Китай, Мандарин) ниво 2.
 • Инструментът за поправка на COM регистрации вече може да разрешава повече проблеми, особено под 64-битови издания на Windows.
 • Подобрения в управлението на бутоните на брайловото устройство Seika Notetaker от Nippon Telesoft.
 • Подобрения в докладването на панела с емоджи на Windows и хронологията на клипборда.
 • Обновени са описанията на символите от бенгалската азбука.
 • NVDA се затваря коректно при стартиране на нов процес.
 • Повторният избор на драйвер за брайлов дисплей на Handy Tech от диалоговия прозорец „Избор на брайлов дисплей“ вече не предизвиква грешки.
 • Windows версия 10.0.22000 или по-нови се разпознават като Windows 11, а не като Windows 10.
 • Поддръжката на екранната завеса е поправена и тествана за версии на Windows до 10.0.22000.
 • Ако не се показват резултати при филтриране на жестове на въвеждане, диалоговият прозорец за конфигуриране на жестовете на въвеждане продължава да работи според очакванията.
 • Поправена е грешка, при която първият елемент от менюто на подменю не се докладва в някои случаи.

Промени за разработчици

 • Константите „characterProcessing.SYMLVL_*“ трябва да бъдат заменени с техните еквиваленти от „SymbolLevel.*“ преди 2022.1.
 • „controlTypes“ беше разделен на разни подмодули. Символите, маркирани за оттегляне, трябва да бъдат заменени преди 2022.1.
  • Константите „ROLE_*“ и „STATE_*“ трябва да бъдат заменени с техните еквиваленти от „Role.*“ и „State.*“.
  • „roleLabels“, „stateLabels“ и „negativeStateLabels“ бяха оттеглени. Употреби като например „roleLabels[ROLE_*]“ трябва да бъдат заменени с техните еквиваленти от „Role.*.displayString“ или „State.*.negativeDisplayString“.
  • „processPositiveStates“ и „processNegativeStates“ са оттеглени за премахване.
 • В Windows 10 Версия 1511 и по-нови (включително тестовите компилации), текущото име за версия на актуализацията на функциите на Windows се получава от системния регистър на Windows.
 • Оттеглено: „winVersion.WIN10_RELEASE_NAME_TO_BUILDS“ ще бъде премахнато във версия 2022.1 и няма директен заместител.

Повече от 30000 потребители от над 170 страни използват NVDA всеки ден. Това е статистика на базата на проверките за обновления, правени от NVDA веднъж на 24 часа, в случай, че въпросната опция е включена и компютърът е свързан към интернет.

В България за последните 7 дни средния брой потребители е 115, минималния – 99, а максималния – 127.

Средно около 100000 потребители изтеглят всяка нова версия на свободния екранен четец. Повече от половината от изтеглянията се осъществяват през системата за автоматични обновления, което означава, че NVDA със сигурност е инсталиран на най-малко 50000 компютъра. В тези статистики не влизат повечето потребители от някои азиатски страни, които имат собствени версии на екранния четец, както и потребителите от региони без достъп до интернет, където NVDA се разпространява предимно на дискове и други преносими носители.

Ако все още не сте изпробвали NVDA, Може би е дошъл моментът да го направите. NVDA е малък, бърз, идва с вградена поддръжка за гласов изход на български (синтезаторът ESpeak NG), може да работи с български гласове като „Гергана“, „Ирина“, „Дария“ и „Иван“, може да работи от USB или друг преносим носител, безплатен е, разпространява се свободно, а изходният му код е достъпен за всеки, който го иска, което гарантира, че NVDA ще съществува и ще се развива дотогава, докогато има потребители, които се нуждаят от него.

Освен това, ако вградените функции не са ви достатъчни, има много добавки, с които по свой вкус може да разширите функционалността или поддръжката му за някое любимо ваше приложение.

NVDA поддържа всички версии на Windows от 7 до 11 включително, като също така осигурява най-добрата поддръжка за браузърите Mozilla Firefox, Google Chrome и Microsoft Edge, предоставяйки най-добрия достъп на хора с нарушено зрение до уеб съдържание въобще.

Забравете за проблемите при работа с други екранни четци – наслаждавайте се на удобството, стабилността и предвидимостта на работата с NVDA. Неслучайно все повече разработчици използват NVDA, за да тестват достъпността на техните приложения – NVDA предоставя най-добрата поддръжка на съвременните стандарти за достъпност в Windows среда.

Интерфейсът и документацията на NVDA са преведени на български език. Документацията му е подробна и изчерпателна, така че ви препоръчвам да я прочетете поне веднъж, независимо дали сте начинаещ или напреднал потребител – тя ще ви помогне да получите много знания както за работата с NVDA, така и за работата само с клавиатура в средата на Windows.

Благодарности на Michael Curran, James Teh и на всички сътрудници на NVDA – над 170 програмисти и преводачи, дали своя принос за NVDA и добавките за него През годините, както и на над 800-те човека, тестващи най-новите разработки всеки ден, а също и на хилядите пишещи и говорещи за NVDA, които по този начин помагат на останалите в достъпа им до необятния свят на компютрите.

Благодарности и на Организациите, а също и на хилядите хора, продължаващи и през 2021 г. да подкрепят с парични дарения каузата на NV Access за равен достъп на хората с нарушено зрение до съвременните технологии.

Ако имате някакви въпроси или проблеми, не се притеснявайте да питате в пощенския списък „Без мишка“ и разните групи във Facebook за хора със зрителни увреждания и аз и другите участници там ще се постараем да ви помогнем с каквото можем.

Пожелавам ви приятна и ползотворна работа с NVDA!

Очаквайте още интересни материали тук, както и на страницата ни във Facebook. Можете да разгледате и продуктите в нашия електронен магазин.

Сподели