вторник 30 май 2023

БГАСИСТ ООД

Информационен сайт на фирма БГАСИСТ ООД

Какъв английско-български речник да използваме на компютъра и смартфона

Докато сърфираме в мрежата, изпробваме приложения или използваме различни устройства, понякога се натъкваме на непознати думи на английски език. Ако искаме да си ги преведем, необходим ни е английско-български речник. Тук ще ви покажа 3 варианта, които можете да използвате според вида на устройството, с което работите в момента.

За уеб браузър

Бихте могли да разгледате речника на сайта slovored.com. Той съдържа около 47000 думи и е лесен за използване. За да потърсите в него, направете следното:

  1. В адресната лента въведете „slovored.com/english“ (без кавичките). Ще видите опростена уеб страница, в която има поле за търсене.
  2. Напишете интересуващата ви дума и натиснете Enter. Ще се зареди списък с резултати под формата на връзки, а най-отдолу ще видите значенията на търсената дума.
  3. За да се придвижите по-бързо до текста след резултатите, натиснете буквата B.
  4. Преминете и през втория бутон със стрелка надолу и ще видите значенията на търсената от вас дума.

За Android

Можете да изтеглите и инсталирате приложението English<->Bulgarian Dictionary от Google Play магазина. То е интуитивно и достъпно за работа с екранен четец. Бутоните за различните раздели не са етикетирани, но няма да е необходимо да ги активирате, за да използвате основната функционалност.

Въведете в полето търсената дума и докато пишете, ще ви бъдат предлагани резултати. Щом изберете някой от тях, значенията на думата се визуализират в средата на екрана.

Натиснете бутона „Voice rec“, за да потърсите интересуващата ви дума чрез глас. Ако след началото на записа екранният четец говори, изчакайте го да спре и тогава кажете думата. Можете да активирате бутона „Swap“, за да преминете към българско-английски речник.

Приложението показва реклами, но те са позиционирани в долната част на екрана и не пречат на работата с него. За да използвате речника (без функцията за гласово въвеждане), не е необходима интернет връзка.

За iOS

Можете да изтеглите и инсталирате Bulgarian <> English Dictionary + Vocabulary trainer от App Store. Приложението е интуитивно и съдържа около 93000 думи.

Използвайте бутона преди полето за търсене, за да превключите към българско-английски речник. Докато пишете интересуващата ви дума, ще ви бъдат предлагани резултати. Щом изберете някой от тях, ще видите значенията на думата. Всяко се разпознава от VoiceOver като отделен елемент, което е допълнително удобство.

Можете да видите историята на търсените думи в раздел „History“. На теория приложението показва реклами, но на практика не забелязах такива при използването му. Чрез бутона „Download this app without ads“ бихте могли да закупите версия без реклами. Направете това само при условие, че такива се появят и нарушат работата ви с речника. Приложението може да бъде използвано и без интернет връзка.

Очаквайте още интересни материали тук, както и на страницата ни във Facebook. Можете да разгледате и продуктите в нашия електронен магазин.

Сподели