Как някои от големите технологични компании подобриха достъпността на услугите си през 2021 година

Достъпът на хората със зрителни нарушения до мобилните, настолните операционни системи и софтуера като цяло, не е случаен феномен. Големите технологични компании например Google и Microsoft имат специални отдели, които се занимават с подобряване на достъпността на техните продукти за хора с различни затруднения (слухови, зрителни, двигателни и други). Целта е да се гарантира, че софтуерът ще може да се използва и от тези по-специфични групи.

В тази публикация накратко ще ви представим какви бяха нововъведенията по отношение на достъпността за хора с нарушено зрение, направени от по-големите технологични компании през 2021 година.

Apple

В настолната операционна система MacOS беше добавена възможност за определяне на цвета и контурите на курсора на мишката. Това позволява персонализирането му така, че да е по-лесно видим, когато се движи и променя формата си.

В мобилната операционна система iOS 15 също бяха представени някои функции, улесняващи хората с нарушено зрение. При снимане чрез приложението Camera може да се извлича текст от текущия обект, към който е насочено устройството. Засега не се поддържа български.

Друга полезна функция е „Image Explorer“. Тя е вградена в екранния четец VoiceOver и позволява обхождане на дадено изображение чрез плъзгане с един пръст. Екранният четец съобщава обектите, които биват докосвани заедно с информация за местоположението им например „center“, „near bottom edge“. Такива обекти могат да бъдат хора, устройства, бутилки и много други.

В iOS 15 вече има и възможност за настройване на изгледа за всяко отделно приложение. Може да се задава размер на текста, увеличаване на контраста, инвертиране на цветовете и други.

Google

В екранния четец TalkBack за Android бяха добавени нови жестове с 3 и 4 пръста, налични за устройствата Samsung Galaxy и Google Pixel. Брайловата клавиатура вече разполага с два режима на въвеждане. Налична е и възможност за частично управление на екранния четец чрез гласови команди.

Браузърът Chrome се сдоби с функционалност за извличане на текста от аудио и видео съдържание на английски език (Live Captions). Би било интересно, ако се направи така, че активният в момента екранен четец директно да прочита текста, който се изговаря например в някое Youtube видео. Добавянето на възможност за превод на този текст в реално време ще е още по-значителна стъпка, но не се знае дали е възможно да видим подобна иновация в близко бъдеще.

Microsoft

Тази година изненадващо беше представен Windows 11. Новата версия на операционната система не включва кой знае колко значими подобрения, но има високи изисквания към хардуера. Само устройства с процесори, произведени през последните няколко години могат да работят с нея пълноценно без заобиколки и трикове.

В Windows 11 са обновени звуците, има доста промени в интерфейса. Приложението Settings е преработено, а „Action Center“ е разделен на два отделни компонента – „Notification Center“ и „Quick Settings“. Подобрени са и темите с висок контраст, които в значителна степен улесняват четенето на текст от хора с нарушено зрение.

Meta (Facebook)

Освен, че компанията промени името си през тази година, тя представи и някои подобрения в достъпността на своите услуги. Функционалността за автоматично описване на изображения във Facebook и Instagram беше обновена и вече разпознава над 1200 нови обекти и ситуации.

Facebook добави и възможност за слушане на подкасти, както и за създаване на стаи за аудио дискусии, доста подобни на тези в социалната мрежа ClubHouse. Към момента функционалностите са налични само в САЩ, но най-вероятно те ще бъдат пуснати и за Европа след време.

Тази година в продуктите на Meta (Facebook) се наблюдават и две отрицателни промени, засягащи достъпността за хора с нарушено зрение. Първата промяна се състои в това, че приложението Messenger за Windows стана неизползваемо с екранен четец. За щастие има достъпна негова алтернатива.

Втората промяна е, че в автоматично генерираните описания на снимките вече не се докладва присъствието на ваш приятел в тях. Това е последствие от изключването на системата за автоматично лицево разпознаване на Facebook, което беше направено поради притеснения на множество потребители по отношение на поверителността.

И за да не завършва меланхолично тази публикация, ще споменем плановете на Facebook за създаване на метавселена от продукти и услуги с добавена и виртуална реалност. А от всичко казано по-горе може да си направим заключение, че интересното тепърва предстои.

Източник: The tech industry’s accessibility report card for 2021

Очаквайте още интересни материали тук, както и на страницата ни във Facebook. Можете да разгледате и продуктите в нашия електронен магазин.

Сподели