Как се възстановява предишна версия на файл в Dropbox

През последните години все повече хора използват така наречените облачни услуги, за да съхраняват файловете си онлайн, да имат достъп до тях от различни устройства, да ги споделят и редактират заедно с други потребители. Понякога обаче се получават непредвидени ситуации, в които може да се изгуби важна информация.

Възможните примери могат да бъдат многобройни. Като се започне от повреда на физическия носител, на който се съхраняват файловете, мине се през изтриване по невнимание и се стигне до запазването на файла в неподходящ момент. Ако използвате облачна услуга като Dropbox, OneDrive, Google One или pCloud, има немалък шанс да успеете да възстановите информацията си.

Облачните услуги обикновено запазват различните версии на файловете, които сте добавили в тях в рамките на 30 дни. Например ако по някаква причина сте увредили сериозно съдържанието на даден електронен документ и сте оставили синхронизирането на заден фон включено, има голяма вероятност да е налична предишна версия на файла, която можете да възстановите. Ето как да направите това в Dropbox:

  1. Отворете папката с вашите файлове. Това най-лесно може да стане чрез иконата „Dropbox“ на работния плот.
  2. Намерете файла, който искате да възстановите.
  3. Докато той е маркиран, с клавиша Applications отворете контекстното меню и активирайте командата „Version History“. Ще се отвори уеб страница, в която са показани различните версии на файла. Можете да се ориентирате по датата и часа им.
  4. След като намерите тази, която искате да възстановите, застанете върху името на файла и натиснете Enter един или два пъти докато се отвори допълнителен прозорец. Ако нищо не се появи, опитайте да отворите опциите докато сте върху датата. Тази функционалност в момента не работи съвсем надеждно с клавиатурата и затова са нужни алтернативите.
  5. След като се визуализира страницата с опции, предвижете се до бутона „Restore“ и го активирайте.
  6. Ще бъдете попитани дали искате да възстановите файла до тази версия. Изберете отново „Restore“ и ще завършите процедурата. За да изтеглите копие на избраната версия на файла, можете да използвате бутона „Download“.

Очаквайте още интересни материали тук, както и на страницата ни във Facebook.