Как да спрем автоматичното изговаряне на известия от екранния четец в Android и iOS

Когато използваме екранния четец TalkBack в Android или VoiceOver в iOS, всяко пристигащо известие се изговаря автоматично по подразбиране. Все пак обаче можем да направим така, че да чуваме само звуков сигнал при постъпило уведомление. Ето как става това:

Android

За да спрете автоматичното изговаряне на известия от TalkBack, направете следното:

  1. Влезте в приложението Настройки.
  2. Отворете „Достъпност“, „TalkBack“, „Настройки“.
  3. Изберете „Детайлност на говора“.
  4. Деактивирайте опцията „Говор при изключен екран“. Стойността й трябва да е: „Не се изговаря нищо, когато екранът е изключен“.

След като изпълните тези стъпки, ще чувате само звуков сигнал при постъпило уведомление и дисплеят няма да се събужда.

iOS

В мобилната операционна система на Apple може да бъде изключено автоматичното изговаряне на съдържанието за всички известия, но да продължите да чувате от кое приложение идват. Ето какво е необходимо да направите:

  1. Влезте в приложението Settings.
  2. Отворете „Accessibility“, „VoiceOver“.
  3. Изключете опцията „Always Speak Notifications“.

Ако искате да чувате само звуков сигнал при пристигащо известие от дадено приложение, необходимо е да направите следното:

  1. Влезте в Settings, „Notifications“.
  2. Изберете приложението, за което искате да чувате само звуков сигнал при известяване.
  3. Отмаркирайте отметката „Allow on Lock Screen“. В този случай уведомленията няма да бъдат показвани на заключения екран, а само в Notification Center.

След като изпълните горните стъпки, ще чувате само звуков сигнал при постъпило известие от даденото приложение и дисплеят няма да се събужда.

Очаквайте още интересни материали тук, както и на страницата ни във Facebook. Можете да разгледате и продуктите в нашия електронен магазин.

Сподели