вторник 30 май 2023

БГАСИСТ ООД

Информационен сайт на фирма БГАСИСТ ООД

Как да преглеждаме хронологията на изговорения текст в NVDA

Докато използваме екранен четец, понякога имаме необходимост да копираме последно изговорения от него текст или да прегледаме хронологията на речта. Към момента в NVDA за Windows няма вградени такива функции, но те могат да се придобият чрез инсталиране на една от множеството полезни добавки.

Тази, която ни трябва се нарича Speech History. След като свалите стабилната версия и я инсталирате, ще имате възможност да използвате следните клавишни комбинации:

  • Shift+F11 – Изговаряне на предишен елемент от хронологията на речта;
  • Shift+F12 – Изговаряне на следващ елемент от хронологията на речта;
  • F12 – Копиране на текущия елемент в клипборда.

Можете да използвате същия клавиш и за да копирате последно изговорения текст. Ще чуете звуков сигнал. Такъв има и когато сте върху първия и последния елемент от хронологията на речта.

За да чуете съдържанието на клипборда, натиснете NVDA+C. Така ще се ориентирате какво точно е копирано в момента, преди да го поставите някъде. Тази комбинация е полезна само тогава, когато текущият текст в клипборда не е твърде дълъг.

Очаквайте още интересни материали тук, както и на страницата ни във Facebook. Можете да разгледате и продуктите в нашия електронен магазин.

Сподели