вторник 6 юни 2023

БГАСИСТ ООД

Информационен сайт на фирма БГАСИСТ ООД

Добавката за превод на NVDA отново работи нормално

Добавката Translate за екранния четец NVDA се използва за превод на текстове в реално време. Например ако разглеждате уеб сайт на испански, когато преводът е активиран, съдържанието му може да бъде изговаряно на български. За целта се използва услугата Google Translate, а езикът, на който се превежда е същият като този на екранния четец. Повече за добавката може да прочетете от нашата публикация Превод на текстове в реално време с NVDA.

Както някои от вас са забелязали, в продължение на месеци не беше възможно да се превежда текстово съдържание чрез NVDA Translate. Вчера излезе нова стабилна версия, чрез която функционалността на добавката вече е възстановена и забелязаните по-рано бъгове са отстранени. Връзка за изтегляне ще намерите в края на тази публикация.

NVDA Translate запазва преведените текстови низове за различните приложения във файлове, които съдържат така наречените кеширани данни. По-долу ще разберете как можете да ги изчиствате, ако например се наложи да чуете превеждан преди това текст на друг език.

Имайте предвид, че когато преводът е активиран, всеки текст, който преминава през екранния четец, се изпраща към услугата Google Translate. По тази причина е най-добре да използвате добавката само тогава, когато е наистина необходимо.

Клавишни комбинации

Ето кои са те:

  • NVDA+Shift+Control+T – Активиране и деактивиране на превода в реално време;
  • NVDA+Shift+F (два пъти) – Изчистване на кеша за текущото приложение;
  • NVDA+Shift+Control+F (два пъти) – Изчистване на кеша за всички приложения.

Забележка: Когато е необходимо да натиснете дадена комбинация два пъти, това важи само за последния клавиш. Например за NVDA+Shift+F задръжте първите два клавиша и натиснете буквата F двукратно.

Изтегляне на NVDA Translate

Посетете страницата с версии на добавката в GitHub. Щом се зареди, намерете линка, чието име е файл с разширение „nvda-addon“. Активирайте го с Enter и ще се отвори стандартен прозорец за запис на файл. Препоръчително е да свалите най-новата версия, която към момента е 2021.01.3.

Очаквайте още интересни материали тук, както и на страницата ни във Facebook. Можете да разгледате и продуктите в нашия електронен магазин.

Сподели