Windows 10: Как да избегнем замлъкването на екранния четец при разговор чрез Bluetooth устройство

Ако сте свързали Bluetooth слушалки или тонколона към вашия компютър, имайте предвид, че по подразбиране при разговор няма да чувате активния екранен четец. Хубавото е, че това поведение все пак може да се предотврати.

Прочетете повече

Изговаряне на субтитри с PotPlayer в Windows

Ако имате филм със субтитри в отделен файл, можете да го гледате чрез плейър с възможност за автоматично прочитане на техния текст. Това става посредством някой от речевите синтезатори, инсталирани на компютъра.

Прочетете повече

Как да превърнем смартфона в Wi-Fi точка за достъп

Понякога се случва там, където се намираме да няма достатъчно задоволителна Wi-Fi връзка или такава изобщо да липсва. Ако в подобна ситуация е необходим интернет за компютъра или лаптопа, има решение.

Прочетете повече

Как да спрем автоматичното изговаряне на известия от екранния четец в Android и iOS

Когато използваме екранния четец TalkBack в Android или VoiceOver в iOS, всяко пристигащо известие се изговаря автоматично по подразбиране. Все пак обаче можем да направим така, че да чуваме само звуков сигнал при постъпило уведомление.

Прочетете повече

Навигация чрез буквите в интернет с NVDA и JAWS

Докато се придвижваме в даден уеб сайт, екранните четци NVDA и JAWS за Windows позволяват прескачането към различни типове контроли, без да е необходимо да се обхожда цялата страница със стрелките или клавиша TAB.

Прочетете повече

Все още можете да кандидатствате за някои технически помощни средства от Фонд „Социална закрила“

Предлагаме ви актуализирана информация относно процедурата за закупуване на технически помощни средства и софтуер за хора със зрителни нарушения, финансирани от Фонд „Социална закрила“ към Министерството на труда и социалната политика.

Прочетете повече

Как да зареждаме онлайн картите за градския транспорт в София

От месец май 2021 година в Столична Община бяха въведени нови пластики на картите за градския транспорт. Те позволяват онлайн зареждане чрез дебитна карта, без да е необходимо да се посещава пункт на Центъра за градска мобилност.

Прочетете повече