Всичко започна както обикновено от личния ни опит, от желанието ни да споделим нашите идеи за подкрепа на хората с нарушено зрение и да привлечем съмишленици. Беше разгара на пандемията в края на миналата година. Но ентусиазмът ни растеше пропорционално със затягащите се мерки. Решихме, че е страхотно време да изпратим информация за нашата дейност на няколко музея, които ние самите харесваме. И те отговориха – почти всички. Някои да изкажат желание за партньорство, други просто да ни поздравят.

И ето няколко месеца по-късно първото хубаво нещо – работим съвместно с музея Земята и хората, за да може това прекрасно място да стане по-уютно и достъпно за незрящите си посетители.

Изработихме за тях две книжки на брайл – едната стандартната им брошура на музея, а другата със заглавие „Опознай минералите“. На новия ни UV принтер надписахме също на брайл няколко табели с информация за гигантски кристали, които могат да бъдат докоснати и опознати от незрящите, надписахме на брайл частите от пъзели в детския им кът и какво ли още не.

На 13 май 2021 г. проведохме тренинг, за да запознаем тези прекрасни служители с най-важните неща, които трябва да знаят за хората с нарушено зрение. Поставихме ги в нашите обувки, като им завързахме очите и подсилихме другите им сетива. Провокирахме ги да участват в най-различни и много интересни упражнения за мислене „извън кутията“. Разказвахме им свободно и автентично подробности от нашия живот и в замяна получихме искрено споделяне за техните страхове при общуване с незрящите. Скъсихме дистанцията, свързахме се през еднаквостите, през чисто човешките неща, а не през различията, през това кой колко вижда.

Освен интерактивните занимания и теория, имахме и шанса да им покажем как ние незрящите разглеждаме експонатите – разбира се чрез докосване. За тях остана удоволствието да се насладят на нашите радостни реакции от опознаването на гигантските кристали, и разбира се променените надяваме се за винаги нагласи.

Подарихме им списък със златни правила при общуване и обслужване на посетители с нарушено зрение в музея, всяко от които проверени с времето и собствения ни опит. Но най-важното – дарихме им частица от нашия ентусиазъм да бъдем полезни, от силния ни дух, емоцията от доброто общуване и посланието, че всеки е уникален и неповторим, независимо от начина по който вижда.

Ако и вие искате да надградите своите знания в обслужването и общуването с хора с нарушено зрение – пишете ни на r.sokolova@bgassist.com или се свържете с нас на тел. 0899187084. Ние ще подготвим специално за вас изключително интересен и запомнящ се тренинг.

По статията работи: Райна Соколова

Сподели